Katten

Er komt een kat......

Het huisdier wat het meest gehouden wordt in Nederland is de kat. En dat aantal neemt nog steeds toe. Opvallend is, dat de populariteit van de raskat eveneens snel toeneemt. Rashonden waren al goed vertegenwoordigd in het straatbeeld, maar een kat? Die haalde je toch gewoon bij een dichtbijzijnde boer?
Maar steeds meer kattenliefhebbers zien in dat raskatten, net als rashonden, een rasgebonden uiterlijk en innerlijk bezitten. En denkt men erover om een raskat aan te schaffen, dan is het van groot belang om goed te overwegen, welk ras dan het best bij het gezin past. Laat u zelf dan ook goed informeren bij de desbetreffende rasvereniging. Bezoek bijvoorbeeld kattenshows of huisdierenshows.

Voor alle katten geldt dat u verantwoordelijk bent voor een dier, dat voor zijn welzijn helemaal van u afhankelijk is. Zo zal het dier periodiek behandeld moeten worden tegen wormen, vlooien, en andere parasieten, en moet de kattenbak dagelijks worden verzorgd, heeft het dier elke dag opnieuw goede en hoogwaardige voeding nodig en moet een kat gemiddeld jaarlijks ingeënt worden.
Maar gelukkig nemen bijna alle kattenbezitters dit voor lief en beseft men wel degelijk dat een huisdier een optimale verzorging behoeft.
En ze zijn zo leuk, die katten! Gezellige maatjes, welke speels, ondeugend, aanhankelijk, onderzoekend, ondernemend en heel erg lief zijn. En op de bank voor de televisie hebben ze al snel uw schoot gevonden, om daar overheerlijk te gaan liggen, en daarbij het liefst gekriebeld worden.

Opvoeding

De opvoeding van een kat is grotendeels bepaald in het nest, door de moeder en zijn nestgenootjes. In het nest leert een kitten hoe het zich moet gedragen. Zo leert het bijvoorbeeld dat het niet te hard mag spelen, de moederpoes leert de kittens hun behoefte te doen op de kattenbak, hun nageltjes te scherpen aan de krabpaal, hun vacht te verzorgen en hoe om te gaan met soortgenoten. Het is van groot belang dat een kitten tot minimaal 10 weken bij het nest blijft. Als u een raskat bij een cattery aanschaft, kan het zomaar zijn, dat u uw kitten pas op kunt halen als deze 12 tot 13 weken oud is. Het advies is dus dat u een kitten voldoende tijd gunt bij de moeder om allerlei ervaringen op te doen, en zo een evenwichtig en sociaal karakter krijgt.

Kattenbezitters vinden in het contact met katten, tederheid en begrip, maar ook iets grappigs en onvoorspelbaars dat de kat extra charmant maakt.
In Nederland tellen we ongeveer 2,2 miljoen kattten, waarvan ongeveer eenderde binnenshuis leeft. Mensen nemen katten vooral uit liefde, af en toe ook om muizen te verjagen, maar veel vaker als kameraadje voor het gezin.

Eigenschappen

De kat wordt vaak beschreven of voorgesteld door diepingewortelde opvattingen die hem van andere diersoorten onderscheiden: geluidloos, maar luidruchtig in zijn liefdesleven, mysterieus, onafhankelijk, territoriaal, uitstekende jager, ziet goed in het donker, behendig, grote slaper, spinnend bij het haardvuur, bezorgd om zijn vacht, etc. Deze kwalificaties berusten op de eigenschappen van zijn gedrag, maar ook op de opmerkelijke fysiologische aanpassingen die de kat ontwikkeld heeft: het zijn geduchte roofdieren. Alle bijzonderheden zijn aanpassingen waardoor ze kunnen overleven in een grote verscheidenheid van omgevingen, hun prooi achtervolgend en jagend met de grootste efficiëntie. De rest van de tijd brengen ze door met het bekomen van deze inspanningen en het opnieuw opbouwen van hun energiereserves.

Levensverwachting

De levensverwachting van de kat.
Hoewel sommige katten een recordleeftijd van 30 jaar halen, ligt de levensverwachting van een kat rond de 10 jaar. Dit komt omdat er jammergenoeg veel katten door aanrijding om het leven komen. Een kat, die binnenhuis leeft en in de nabije omgeving van het huis, wordt gemakkelijk 15 tot 18 jaar. Naast een aanrijding zijn er veel katten die rondzwerven, waardoor ze dus meer blootgesteld zijn aan risico's van besmettelijke en parasitaire ziektes en dergelijke. Zodra katten toegang tot buiten hebben (verder dan hun eigen tuin), gaan ze op zoek naar soortgenoten, om zich voort te planten, om te vechten voor een stuk territorium, of om te vechten voor een geliefde. Deze nauwe contacten kunnen het overbrengen van ziektes bevorderen en bijdragen tot een verkorting van het kattenleven. Toch neemt het aantal oude katten steeds toe. Dit is een teken van een beter uitgebalanceerde voeding, meer en doeltreffende inentingen en een betere medische verzorging.

Steriliseren/castreren

De gesteriliseerde of gecastreerde kat.

Een groot deel van de katten in Nederland wordt gesteriliseerd of gecastreerd. Men stelt daarmee niet alleen een einde aan de voortplanting, maar ook aan ongemakken in verband met het seksueel gedrag (het opzoeken van een krolse poes en de territoriumafbakening met urine door katers). Gecastreerde katers zijn rustiger, zwerven daardoor minder en leven gemiddeld twee keer langer dan niet gecastreerde katers.

Het steriliseren/castreren van katten is bijna een dagelijkse routine van een dierenarts. Bij het alleen afbinden van de eileiders van de poes of het afbinden van de zaadstrengen bij de katers, is niet altijd voldoende. Hiermee wordt het ongewenste gedrag (wat vaak de aanleiding geeft om te steriliseren of te castreren) door hormonen veroorzaakt, niet gewijzigd. Om dit gedrag te wijzigen, zullen de eierstokken van de poes en de zaadballen van de kater verwijderd moeten worden.

De meningen over wanneer de sterilisatie of castratie (bij welke leeftijd) moet plaatsvinden, verschillen sterk. De gemiddelde leeftijd waarop een sterilisatie of castratie plaatsvindt in Nederland is als de kat tussen de acht en twaalf maanden oud is.

Begrip

De kat kiest zijn baasje

.

Naast een hond, maakt ook de kat zijn keuze duidelijk. Binnen een familie laat hij zijn keuze graag openlijk zien. Het komt zelfs voor dat een kitten rechtstreeks contact zoekt met zijn baas alsof hij deze nooit meer zou verlaten. Op deze manier ontstaan er onafscheidelijke duo's. Het begrip tussen het dier en zijn baas is perfect. Dankzij zijn intuïtie is de kat in staat de mogelijke genegenheden tussen hemzelf en zijn toekomstige baas in te schatten.

Natuurlijk kunt u ook bij ons terecht voor alle katten benodigdheden.

Denk hierbij aan kattenbakken en kattenbakvullingen. Halsbandjes, tuigjes, speeltjes, voeding en nog veel meer.